Utjecaj kozmetike na kožu

Štiteći organizam od štetnih utjecaja okoline naš najveći organ koža je, od svih organa, najpodložnija promjenama i starenju, ali ujedno i jedina sa vidljivom sposobnošću prirodne samoobnove u uvjetima trajne preventivne njege. Vanjski sloj epidermis, dnevno odbacuje stotine milijuna odumrlih stanica, dok srednji sloj kože, demis svojim metabolički aktivnim stanicama omogućava prirodnu obnovu epidermisa sustavno koristeći sastojke i metabolite iz hipodermisa, unutarnjeg sloja kože koji joj potrebne sastojke crpi i osigurava iz hrane. Sve što koža ne dobiva iz hipodermisa , dakle “iznutra” i gubistresnim utjecajem okoline, potrebno joj je nadoknaditi u obliku kvalitetne njege sa koži prepoznatljivim nutrientima i djelotvornim sastojcima “izvana”. U protivnom koža ubrzano gubi svoje vitalne funkcije i elastičnost, postaje mlohava, hrapava, perutava, istanjena i naborana sa sklonošču odlaganja intoksiciranih naslaga u olabavljenom veznom tkivu što dodatno generira njezino prirodno starenje.
Prodor sofisticirane tehnologije podestih godina prošlog stoljeća iznijedrio je komercijalnu kozmetiku čiji su preparati na bazi uglavnom parafinskih podloga , s obiljem vode, dobrim emulgatorom, malo djelatnih tvari i finim mirisom, daju koži naoko ugodne pripravke.
Međutim mineralne podloge ne omogućavaju prodor aktivnih tvari u dubinu kože, čime je eliminirana i njihova djelotvornost. Stoga takvi pripravci doduše nisu štetni, ali niti ne pružaju koži adekvatnu njegu, dapače dugoročno usporavaju njene vitalne funkcije i suzbijaju prirodnu sposobnost samo obnove.
Za razliku od toga prirodna kozmetika i danas podrazumjeva izradu pripravaka od sastojaka prirodnog podrijetla, na tradicionalan način u malim serijama (ono što imaju svi naši proizvodi). Prirodna kozmetika ne sadrži emulgatore, antioksidanse, stabilizatore i agresivne konzervanse jer se oni već obično nalaze u prirodnom sastavu odabranih sirovina, baš kao i djelatne tvari. Pri izradi ovakvih pripravaka, sastojci se dodaju i mješaju u točno propisanim omjerima i vremenskim razmacima na optimalnim temperaturama, kako bi se proizvod prirodno homogenizirao bez umjetnih dodataka, a da pritom ne izgubi pozitivna svojstva i djelatne tvari iz prirodnog sastava. Važno je i da podloga i djelatne tvari budu prirodno porijekla, a odabir sastojaka takav da u svom prirodnom sastavu nosi visoko djelotvorne i zaštitne tvari, a ne sadrži štetne primjese. Za što djelotvorniji pripravak potrebno je aktivne sastojke dodati u potvrđeno učinkovitim koncentracijama te ih pažljivo izbalansirati kako bi se u ciljanom djelovanju nadopunjavali i zajedno snažnije djelovali.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top